Sambata, 20 decembrie 2008, 
Himalaya, Nepal, Circuitul Annapurna
Bhulbhule - Bahundanda - Gherum Phant 
4 + 2 ore de mers lejer  
partea a doua a zilei
partea a doua a zilei
            
 Ne-au ajuns din urma, la aproximativ o ora si un sfert de la pornire, 
Ana si Kul. A fost momentul cand am explodat de bucurie vazand ca Ana 
imi recuperase de pe drum mascota din plus, al meu colorat Diddl Mouse.  
Ne-am
 tratat reciproc cu alune, curmale si bucatele de nuca de cocos, 
odihnindu-ne pentru zece minute. Vremea era excelenta, nu batea soarele,
 nu sufla vantul, era semi-innorat, o zi perfecta pentru trekking. Imi 
venea sa cânt pur și simplu...... eram acolo și încă nu puteam să cred ..... 
Drumul
 a continuat prafuit mai departe, peisajul ni s-a ingustat sub picioare,
 astfel incat acum mergeam putin mai incordata, poteca devenind din ce 
in ce mai subtire si tentatia de a casca ochii la culorile din jur era 
foarte mare. 
Dar
 apoi am revenit pe o portiune de drum amenajat si inevitabil te gandeai
 la munca depusa. Nu stiu daca toata munca depusa a avut ca scop 
transformarea acestui circuit in traseu turistic, cert este ca 
reprezinta, pe toata lungimea lui, o importanta ruta comerciala, fara de
 care oamenii de la altitudini mai mari nu ar supravietui. Deci drumul 
trebuie mentinut pentru toate caravanele de asini, incarcati pana la 
durere, care trec cu sutele si indiferent de vreme, asigurand o anumita 
bunastare a celor care vand si a celor care cumpara.
Am
 trecut din nou printr-o asezare umana, Lampata, cu o adevarata “ulita”,
 pe niste pietre se jucau doi iezi, unul maro si unul negru, apoi din 
spate ne-a ajuns ca de nicaieri un sir de asini cu incarcatura usoara, 
carora desigur ca le-am facut loc, considerandu-i aproape ca pe niste 
gazde care ne permit  si noua sa le folosim drumurile prin tinuturile 
proprii. 
A urmat o noua portiune de drum izolat, dar insotit de un gard incropit din crengi si in fata se intrezarea o noua asezare cu cateva adaposturi. Din directia aceea veneau in goana, rasfirati prin colbul drumului, doi copilasi, o fetita cu codite si un baietel descult, urmati de alti doi copii putin mai rasariti ca varsta si o adolescenta, toti cu slapi din plastic in picioare, entuziasmati sa vada turisti si repezindu-se spre mine cu gesturi pline de energie din care am inteles ca vroiau sa le fac poze. Desigur ca i-am fotografiat si mi se frangea inima ca nu aveam cum sa le si las fotografiile, dar ei stiau asta si vroiau sa se vada pur si simplu pe ecranul aparatului meu, imortalizati …..
A urmat o noua portiune de drum izolat, dar insotit de un gard incropit din crengi si in fata se intrezarea o noua asezare cu cateva adaposturi. Din directia aceea veneau in goana, rasfirati prin colbul drumului, doi copilasi, o fetita cu codite si un baietel descult, urmati de alti doi copii putin mai rasariti ca varsta si o adolescenta, toti cu slapi din plastic in picioare, entuziasmati sa vada turisti si repezindu-se spre mine cu gesturi pline de energie din care am inteles ca vroiau sa le fac poze. Desigur ca i-am fotografiat si mi se frangea inima ca nu aveam cum sa le si las fotografiile, dar ei stiau asta si vroiau sa se vada pur si simplu pe ecranul aparatului meu, imortalizati …..
Era
 al doilea contact atat de direct cu copii, dupa cel avut in Kathmandu. 
Reactiile copiilor erau foarte asemanatoare, contextul era altul. 
Uitandu-ma acum la fotografii, la interval de un an de zile, simt doar 
ca as vrea sa ma duc din nou la ei, sa le dau fiecaruia in parte cate o 
fotografie printata si …. nu stiu, sa le descarc un rucsac cu jucarii, 
carti de colorat, creioane si alimente si ghete si haine si prosoape si sapun si ….. si totul suna deja utopic si un pic frustrant….
M-am comportat ca un turist ce eram si care nu vroia sa se lase cumva induiosat de ceva in drumul lui si mi-am vazut de drum. 
Ceilalti veneau si ei din spatele meu, la o oarecare distanta, dar nu am stat sa vad ce se intampla. Jos, in stanga drumului, se intindeau terasele de orez, uscate, cu resturi de iarba si presarate de bovine in cautare disperata de hrana.
Frumos de privit, toata combinatia de culori si forme, cu siguranta dur de trait in aceste conditii, chiar si obisnuit fiind. Dar, daca nu cunosti alta realitate, duritatea este mai blanda, fara doar si poate. Este tărâmul selecției naturale, cu nimic mai putin crud decat in marile cetati citadine ale lumii, doar ca totul are ale nuante, aspecte, contexte si derulari. Am lasat in urma pe stanga orezariile si drumul a inceput sa urce domol, la fel de uscat, curband strans la stanga si urcand in continuare, spre o casa nelocuita la momentul acela.
Ceilalti veneau si ei din spatele meu, la o oarecare distanta, dar nu am stat sa vad ce se intampla. Jos, in stanga drumului, se intindeau terasele de orez, uscate, cu resturi de iarba si presarate de bovine in cautare disperata de hrana.
Frumos de privit, toata combinatia de culori si forme, cu siguranta dur de trait in aceste conditii, chiar si obisnuit fiind. Dar, daca nu cunosti alta realitate, duritatea este mai blanda, fara doar si poate. Este tărâmul selecției naturale, cu nimic mai putin crud decat in marile cetati citadine ale lumii, doar ca totul are ale nuante, aspecte, contexte si derulari. Am lasat in urma pe stanga orezariile si drumul a inceput sa urce domol, la fel de uscat, curband strans la stanga si urcand in continuare, spre o casa nelocuita la momentul acela.
 Am vazut un indicator spre Manang si m-am oprit sa fac o
 poza, ghidul meu fiind departe in fata, deci mi-am pus soricelul de 
plus in obiectiv si am zorit-o apoi pe drum sa il prind pe Hari. 
Un gest nesabuit, cu siguranta, mai ales ca baiatul disparuse din raza mea vizuala, asa ca m-am temperat rapid.
Dupa
 o urcare un pic mai abrupta, de scurta durata, am intrat in Bahundanda 
(“Brahmin Hill”), un sat situat pe saua unei creste lungi, la 1.310 m 
altitudine.
De la Bhulbule la Bahundanda am facut exact 4 ore si am urcat 470 m.
Bahundanda
 dispune de multe hoteluri si restaurante, oarecum chinuit atarnate pe 
versant, dar cu un aspect, pe cat de inghesuit, pe atat de stabil. 
Conform informatiilor din Lonely Planet exista si un serviciu telefonic 
si magazine. In general, magazinele ofera dulciuri, apa imbuteliata, 
bauturi acidulate, baterii (nu va bazati insa pe acestea) si tot felul 
de obiecte casnice din plastic. Iesirea de pe drum pe platoul unde este 
plasata asezarea este brusca, dupa cum spuneam mai sus si da chiar in 
“centrul satului”, unde se afla un “arbore pipa” (“pipal tree”), in 
jurul caruia sunt amenajate banci pentru odihna. Spatiul este restrans, 
caci localnicii l-au sugrumat cu tot felul de improvizatii pe post de 
magazinase, locuri destinate cazarii si servirii mesei. Erau prezenti 
mai multi copilasi si cativa adulti, cu siguranta surprinsi sa mai vada 
turisti la final de decembrie.
Avand
 in vedere tacerea constanta a ghidului meu, nu prea stiam ce urmeaza, 
daca ne oprim, daca mancam sau daca mergem mai departe. L-am urmat pur 
si simplu spre stanga, pe un sir luuung de trepte din pietre (“Stair Way
 to Heaven”), la capatul caruia am dat de “Hotel Superb View 
&Top of the Town Restaurant”. Pe vreme frumoasa, recomand 
neaparat aceasta locatie in aer liber, ca loc de servit masa de pranz, 
chiar si ca loc de innoptat, avand orientare panoramica spre nord. Si, 
fara indoiala, un bun punct pentru fotografii.
Hotelul
 era foarte bine plasat si dispunea aici sus de un spatiu mare, plan, pe
 post de terasa, partial pietruita, exista si o toaleta in adevaratul 
sens european al cuvantului, cu vas de toaleta si chiuveta, deci te 
puteai spala in deplina intimitate. 4-5 mese si scaune din plastic, 
cativa copacei care vara cu siguranta ofera un petec de umbra turistilor
 obositi, flamanzi si transpirati. Cred ca am zabovit aproape o ora 
aici, toti patru, savurand un pranz bogat si chiar de lux, as spune: o 
supa de tomate cu taitei (produs chinezesc, de tipul celor instant) 
pentru 120 de rupii, o portie imensa de “chicken rice” pentru 220 de 
rupii (exista doua variante: orez cu legume si orez cu legume si 
minuscule bucatele de pui, ambele variante placut condimentate si cu un 
aspect apetisant); a big pot of mint tea (130 rupii, are cam un litru).
In jur de ora 14:30 am pornit mai departe spre Ghermu Phant. Ana
 si Kul erau mai rapizi de felul lor si au terminat mai repde de mancat,
 dar am plecat impreuna, coborand cu atentie lungul sir de trepte si 
urmand apoi din nou colbul drumului spre stanga. Hari s-a grabit, ca de 
obicei, si la prima curba a drumului mi-a disparut din nou din aria 
vizuala. Era o chestie cu care probabil ar fi trebuit sa ma obisnuiesc 
mai repede. Conform
 etapelor recomandate pentru acest traseu, prima zi ar trebui sa 
porneasca din Besisahar si sa ajunga in Bahudanda, a doua zi a trebui sa
 porneasca din Bahudanda si sa se finalizeze in Chamje (1.410 m alt.). 
Cum noi insa nu am tinut cont de aceasta impartire, din Bahudanda ne-am 
oprit, la 16,30,  in Gherum Phant (1.100 m alt.). 
Se insera, eu habar nu aveam la ce distanta s-ar afla urmatoarea ocazie de dormit, de grabit nu ma grabeam defel, deci eram un fel de copil ascultator si fara prea multe intrebari. Daca ar fi fost dupa mine, mi-ar fi placut sa pot derula totul cu incetinitorul.
Se insera, eu habar nu aveam la ce distanta s-ar afla urmatoarea ocazie de dormit, de grabit nu ma grabeam defel, deci eram un fel de copil ascultator si fara prea multe intrebari. Daca ar fi fost dupa mine, mi-ar fi placut sa pot derula totul cu incetinitorul.
Gherum
 Phant este situata pe un platou, o asezare oarecum neasteptata, pe 
parcursul zilei distantele dintre asezari fiind neasteptat de mici, ceea
 ce confera, cu certitudine, mult confort fizic si psihic chiar si 
turistilor neantrenati sau aflati la o prima astfel de experienta. Stiu 
ca eu nu ma asteptam sa ne oprim atat de curand, dar abia a doua ziua, 
prin comparatie, aveam sa imi dau seama ca a fost o alegere buna. Ca si 
celelalte asezari de pana acum, si Ghermu Phant insumeaza un numar mic 
de case dispuse pe o parte a drumului, pe partea dreapta, in stanga 
fiind teren abrupt. Totul continua sa fie inconjurat inca se minunatele 
terase de orez care, pe masura ce urcam, vor dispare total din peisaj. 
Intrarea
 in sat este o imagine absolut idilica, fiind mult verde in spate, pe 
dreapta, iar pe drum, in fata noastra, pe langa gardul urban, topaind 
aproape gratioase cateva capre ce se intorceau probabil in batatura lor.
 O imagine de pace si liniste in mijlocul unei salbaticii domesticite de
 prezenta si incapatanarea omului. 
La
 cativa metri de la intrarea in sat (intrare inseamna pur si simplu 
inceputul sirului de case), cred ca dupa 3-4 case, lipita de “Sabina 
Guest House” urcam nistre trepte din lemn deosebit de abrupte, invadand 
cu prezenta noastra si a rucsacilor nostri pensiunea lipita de cea 
anterioara, denumita “Dipak Guest House”. O gazda deosebit de 
primitoare, camere curate, o mica terasa suspendata, unde, la lumina 
unei lumanari, am servit masa si am apreciat in mod deosebit efortul de a
 mi se face locala “apple pie” (trebuie neaparat ceruta, este foarte 
buna). Conditiile de spalat lasau foarte mult de dorit, fiind lipsite de
 intimitate si lumina, dar pana la urma existau si era mai mult decat un
 lux faptul ca aveai totusi un fel de robinet la care curgea niste apa, 
fie ea si rece ca gheata. Era uda, curata si te curata, daca aveai 
curajul necesar. Eu l-am avut, spalatul fiind o prioritate pe trasee 
lungi si mi-am spalat chiar si tricoul purtat peste zi. Avea sa se usuce
 a doua zi, daca il intindeam peste rucsac, pe traseu.
Tariful
 pentru camera de doua paturi separate a fost de 150 rupii, mai mic 
decat vara. Am servit obisnuita supa chinezeasca de tomate cu taitei (90
 rupii) si gustam, pentru intaia oara, apetisanta si gustoasa placnta cu
 mere (140 rupii), care se prepara pe loc, la cerere, cred ca dureaza 
cel mult 15 minute. Este important pentru folosirea eficienta a 
resurselor localnicilor sa comanzi de la bun inceput tot ce doresti sa 
servesti la o masa, caci combustibilul pentru a face foc este ca si 
inexistent. De asemenea, este recomandat sa spui de seara ce ai dori sa 
servesti la micul dejun, gazda se bucura, iar turistul se simte 
rasfatat, sa stie ca la cateva minute de la trezire poate sa si manance.
 In general, dimineata te trezesti cu un stomac mai gol decat iti 
imaginezi, pentru ca masa de seara o ai destul de devreme, noaptea e 
lunga si alimente de rezerva in rucsac nu prea ai sau le pastrezi pentru
 altitudini mai mari, unde nevoile se modifica si ele.
In
 sat exista un fir de electricitate, dar totul s-a cufundat in bezna in 
jurul ore 6 p.m. In conditiile acestea nici macar nu as mai fi avut 
pretentii sa mi se prepare acea placinta cu mere, tocmai de aceea am 
apreciat-o si mai mult.
Asadar,
 a fost o cina chiar romantica, atmosfera era placuta, eram din nou toti
 patru. Serile in care am ramas doar cu Hari erau taciturne si aproape 
neplacute, nu ne simteam confortabil nici unul in compania celuilalt, 
intervenea un ciudat sentiment de instrainare pe care eu nici macar fata
 de ceilalti straini nu il simteam. Era stingher, respira un fel de 
orgoliu, habar nu am si nu pot sa definesc aura pe care o emitea. Stiu 
doar ca nu imi facea placere si uneori situatia mi se parea total 
aiurea, caci nu in fiecare seara imi consumam timpul scriind (fie eram 
prea obosita, fie prea bulversata, fie era intuneric si nu consumam 
bateriile lanternei pentru asta, iar lumanarelele pe care le pusesem la 
intamplare in rucsac erau putine, fie era prea frig si tot asa). Ar fi 
fost placut sa fi avut un ghid cu har de vorba, cu placere la oameni, cu
 informatii si povestiri.
Inainte de culcare am luat, preventiv, o tableta de somn, un paracetamol si o aspirina, cuibarindu-ma in sacul de dormit. 

Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen